Ο βασικός στόχος της Πράξης είναι η Δημιουργία Διαλειτουργικού Συστήματος Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής για τη Διαχείριση Αστικών Μεταφορών και Μέτρηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο πιο πάνω στόχος είναι απόλυτα συνυφασμένος με το γενικότερο στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development) όπου απαιτείται η διασύνδεση της προστασίας του περιβάλλοντος με τον τομέα των μεταφορών, εφόσον οι μεταφορές είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρύπων. Το 2001 η Λευκή Βίβλος "Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μεταφορών με Ορίζοντα το έτος 2010: Η ώρα των Επιλογών", υπογράμμιζε την ανάγκη διασύνδεσης της πολιτικής των μεταφορών με το τομέα του περιβάλλοντος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης των μεταφορών με πιο βιώσιμο τρόπο που να ενθαρρύνει την ισορροπημένη χρήση όλων των συγκοινωνιακών μέσων. Η τάση αυτή ενισχύεται μέσω του Transport White Paper 2011 όπου προωθούνται δράσεις για ανταγωνιστική οικονομία με χαμηλή εκπομπή ρύπων και κατανάλωση ενέργειας έως το 2050.
Ο συγκεκριμένος στόχος που εξυπηρετεί η υλοποίηση της Πράξης είναι άμεσα συναφής με το Θεματικό Στόχο που αφορά στη προώθηση στρατηγιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε αστικές περιοχές συμπεριλαμβανομένης της αειφόρου πολυτροπικής αστικής κινητικότητας. Οι δράσεις του Step2Smart συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε πόλεις και στη προώθηση των δημοσίων/πολυτροπικών μέσων μεταφοράς, μέσω παρεμβάσεων με πιλοτικά έργα/εφαρμογές βελτίωσης των μεταφορών και πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο για τις κυκλοφοριακές συνθήκες και εκπομπές ρύπων, την παροχή προτεραιότητας λεωφορείων σε σηματοδοτούμενους κόμβους, την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης στόλου λεωφορείων και πληροφόρησης κοινού για προσέλκυση επιβατικού κοινού, την αναπροσαρμογή των πλάνων φωτεινής σηματοδότησης σύμφωνα με την τρέχουσα κυκλοφορία κτλ.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τις πιλοτικές δράσεις και τις δραστηριότητες διάδοσης. Τα αποτελέσματα των πιλοτικών δράσεων είναι:
Μείωση των ρύπων στους σηματοδοτούμενους κόμβους και στις οδικές αρτηρίες λόγω υλοποίησης προηγμένων συστημάτων για φωτεινής σηματοδότησης (ΦΣ)
Μείωση των χρόνων μετακίνησης σε οδικές αρτηρίες λόγω μείωσης των καθυστερήσεων σε κόμβους ΦΣ και αποτελεσματικότερης διαχείρισης των αστικών οδικών μεταφορών
Μείωση των εκπομπών ρύπων λόγω μείωσης των ρύπων και καθυστερήσεων μέσω αποτελεσματικότερης διαχείρισης των αστικών οδικών μεταφορών και της καλύτερης διαχείρισης Φωτεινών Σηματοδοτών
μέσω εγκατάστασης συστήματος διαχείρισης στόλου λεωφορείων, πληροφόρησης κοινού επιβατών και παροχής προτεραιότητας σε ΦΣ κόμβους
Καλύτερη διαχείριση του δικτύου μεταφορών των πόλεων μέσω ανάπτυξης διαχειριστικών εργαλείων παρακολούθησης και λήψης μέτρων για τις αστικές μεταφορές από τους αρμόδιους.
Ευαισθητοποίηση κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα μέσω πράξεων δημοσιότητας και ανάπτυξης νέων καναλιών επικοινωνίας
Δημιουργία διασυνοριακού πλαισίου Ελλάδας-Κύπρου για την υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στις πόλεις
Τα αποτελέσματα της Πράξης θα συμβάλουν στην εκπλήρωση του στόχου του προγράμματος για βελτίωση του μέσου ετήσιου επιπέδου αέριων ρύπων σε αστικές περιοχές. Ειδικότερα, στην πόλη της Λευκωσίας, πληθυσμού 230,000 κατοίκων, για την περιοχή υλοποίησης των πιλοτικών δράσεων εκτιμάται να είναι της τάξης του 5% που θα επιτευχθεί με την μείωση καθυστέρησης σε ΦΣ κόμβους. Η υλοποίηση των προβλεπόμενων ΣΕΜ (ΦΣ & Λεωφορείων), και επέκταση τους για να καλύψουν ολόκληρη την πόλη, αναμένεται ότι θα επιφέρουν μείωση ρύπων της τάξης 10%-15% (που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την εναρμόνιση των πόλεων με την οδηγία EC/2008/SB - Air Quality Directive).